There is no such thing as a free lunch: open source PIM-software is geen gratis PIM-software.
Definities: over broncode, open source en closed source.
De broncode van een PIM-software is de code die programmeurs kunnen bewerken om de PIM-software te wijzigen.
- “Closed source” PIM-software betekent dat een individu of een bedrijf de exclusieve auteursrechten op de software heeft en geen toegang tot de broncode van de software aan derden verleent. Om closed source software te gebruiken, moeten gebruikers ermee instemmen (meestal door een licentie te ondertekenen) dat ze niets met de software zullen doen dat de auteurs van de software niet uitdrukkelijk hebben toegestaan.
- “Open source” beschrijft de praktijk die vrije toegang geeft tot de bronmaterialen (de source) van het eindproduct. Bij een open source PIM-software mogen in principe derden de broncode inspecteren, wijzigen en verbeteren.
Net als bij closed source software, moeten gebruikers meestal licentievoorwaarden accepteren wanneer ze open source software gebruiken. Sommige open source leveranciers bieden hun software ook aan onder een commerciële licentie. Het commerciële product omvat dan diensten zoals ondersteuning, onderhoud, professionele diensten, integratie... Een commerciële licentieovereenkomst beschrijft de services en de vergoedingen die de leverancier hiervoor in rekening brengt.
De xCS.content PIM-software valt onder de categorie van de closed source software – net als Microsoft Office voor kantoorsoftwarepakketten en Adobe InDesign voor desktoppublishing programma’s bijvoorbeeld.
Betekent “open source” dan dat de PIM-software gratis is?
Dit is een veel voorkomende misvatting over wat “open source” inhoudt.
Op de website van het Open Source Initiative, vindt u een definitie van open source in 10 punten: https://opensource.org/docs/osd
Hier wordt nergens gesproken over gratis software. Wel over het beschikbaar stellen van broncode en wat er met die broncode mag gedaan worden.
Programmeurs van open source PIM-software mogen geld vragen voor de software die ze maken. Maar de broncode is enkel één onderdeel van de uiteindelijke oplossing. Het is ook belangrijk om naar het totale plaatje te kijken: hoe geraakt u aan een werkende software, aan de documentatie en aan de geschikte ondersteuning voor uw bedrijf? U zult altijd moeten investeren in het leren kennen van de software. En als u niet op een uitgebreid intern IT-team kunt rekenen, zult u consultants moeten inhuren voor de implementatie, de parameterisatie en het aanpassen ervan. Pas daarna krijgt u een bruikbare PIM-software voor uw productinformatiebeheer.
Het advies van guideline:
Laat uw keuze voor open source nooit afhangen van het feit dat het 'gratis' is: dit is het namelijk niet.
Open of closed? Aan u de keuze!
Op basis van bovenstaande redenering vallen de meeste argumenten om de investering in een open source PIM-systeem te rechtvaardigen, snel uiteen:
- Total cost of ownership:
eigen software zou ‘aanzienlijke’ licentiekosten met zich meebrengen voor de implementatie en maintenance van de PIM-software. Maar zoals eerder vermeld, verloopt de ontwikkeling van open source software vaak via een IT-consultant. Deze kosten kunnen snel oplopen ten opzichte van een bewezen oplossing op basis van bestaande, eigen software.
Eventuele tekortkomingen van open source software worden soms opgelost door allerlei add-ons toe te voegen. De impact van zulke add-ons op de totale kost en op de duurzaamheid van de oplossing mag niet onderschat worden.
Licentiekosten zijn juist een vast gegeven waarmee u de totale kosten van het project vanaf het begin beter kunt definiëren en binnen de perken houden.
- De angst voor technologische en vendor ‘lock-in’:
de lock-in bestaat even goed voor de consultant die het open source PIM-systeem voor u zal opzetten. Ook als uw eigen IT-team het open source PIM-systeem heeft opgezet en verder ondersteunt: wat gebeurt er als uw hoofdontwikkelaar zijn ontslag geeft of langdurig ziek wordt? De relatie met een vaste PIM-leverancier kan net een enorme meerwaarde betekenen voor uw project. Na enige tijd kent uw leverancier uw bedrijf en producten: hij kan de rol van adviseur in de verdere ontwikkeling van de oplossing op zich nemen. Zijn ervaring met talrijke andere klanten in diverse sectoren speelt hier een belangrijke rol bij.
Daarom is het in het selectieproces van een PIM-leverancier cruciaal om het documenteren van het project met alle partijen grondig te bespreken.
- Compatibiliteit:
dat u een PIM-vendor slim moet kiezen is onomstotelijk.
En dat is een leverancier die onder andere de nodige API’s en connectoren aanbiedt voor de integratie van het PIM-systeem met andere bedrijfstoepassingen. Dit is niet anders voor open source als voor closed source leveranciers.
- Community:
open source-oplossingen worden ondersteund door bijdragers, ontwikkelaars en andere enthousiastelingen die de oplossing blijven bijsturen. Hetzelfde kan gezegd worden van de leverancier van een eigen PIM-software. Ook hij kan rekenen op een team vaste medewerkers die het product én de klanten goed kennen.
De roadmap van een open source software wordt ook niet vaak volgens úw specifieke wenslijst bepaald: u zult een onbepaalde tijd moeten wachten totdat de langverwachte functionaliteiten werkelijkheid worden.
Met dit in gedachten is het dus raadzaam om een leverancier te kiezen die rechtstreeks met zijn klanten werkt en niet afhangt van commerciële partnerschappen voor de implementatie, verdere ontwikkeling en ondersteuning van het PIM-systeem.
Conclusie
Open source software is niet gratis. Het biedt geen garantie voor een lage TCO, voor compatibiliteit of voor een dynamische roadmap die met uw verwachtingen overeenkomt. En zelfs als closed source software duurder zou uitkomen, wat je ervoor terugkrijgt, is
- een meer op maat gemaakt product van een vertrouwd merk; 
- hogere niveaus van beveiliging en functionaliteit;
- continue innovatie;
- grotere schaalbaarheid;
- training en ondersteuning;
- en een lagere vereiste voor technische vaardigheden.
De belangrijkste voor- en nadelen van de twee types software hangen grotendeels af van uw technische expertise en beschikbare middelen om de software te parametreren, te onderhouden en bij te werken. Overweeg de argumenten in dit artikel om een beter idee te krijgen van de juiste software voor uw PIM-behoeften, nu en in de toekomst.
Contacteer ons team voor een vrijblijvend gesprek: u zult aangenaam verrast zijn hoe toegankelijk een PIM-oplossing is!
Kenniscentrum